A sportolók és a szakemberek számára nyújt segítséget, egy a sporttal kapcsolatos problémájukban. A találkozások célja helyzetenként változó, közös megállapodáson alapul. Az ehhez vezető úton vannak ellenőrző pontok, amikor a sportoló visszatekinthet, honnan indult és hová jutott. A személyes fejlődésben lehet nyomon követni a találkozások eredményességét. A sportpszichológus az eszközt adja meg a sportolónak, hogy elérje a céljait. A közös munka terepe széleskörű, lehet sportolókkal, csapatokkal, edzőkkel, sportszakemberekkel, egyesületekkel, sportiskolákkal…

Számos oka lehet a megkereséseknek. Természetesen legtöbbször a teljesítményben keletkező zavarokat akarják kiküszöbölni, de egy sérülés miatt is fordulhatnak sportpszichológushoz:

„Jobb vagyok edzéseken, mint a versenyen”

„Verseny előtti/alatti izgalom lefagyaszt/túlpörget”

„Képtelenek vagyunk együttműködni a csapattal”

„Nem működik eredményesen a csapat”

„Félek a sérüléstől”

„Megsérültem, mit tegyek?”

„Elvesztettem az irányítást”…

A találkozások száma függ a megkeresés okától, de az eredmény gyorsan látható, és gyakran mérhető. A sportpszichológiai ülések száma változó (2-3 üléstől egészen egy hosszú távú együttműködésig terjedhet). Sokszor egy-két hónap alatt látható változásokat tud elérni a sportoló. Az együttműködés folyamata az első találkozások közben alakul ki.

Az első 1-3 találkozó az ismerkedésről szól. A pszichológus célja, hogy ezalatt megismerjen téged és az adott problémát, illetve egy személyre szóló tervet készítsen neked. Te ezalatt a néhány alkalom alatt felmérheted a pszichológust, megnézheted mennyire szimpatikus, tudsz-e vele együttműködni. Ilyenkor mindkét félnek megvan az esélye, hogy elálljon a közös munkától. Ezután történik meg a „szerződéskötés”, ami lefixálja, hogy milyen problémával, milyen eszközzel, körülbelül mennyi ideig fogtok együtt dolgozni. A titoktartás mindkét oldalról kötelez a kapcsolattartás legelső pillanatától. A sportpszichológus a találkozások tartalmáról csak a sportoló beleegyezésével adhat ki információkat és fordítva.

“A tigrist előbb gondolatban kell elejteni – a többi csak puszta formalitás.”

– KONFUCIUSZ